„Ако трябва да избираме между това да виждаме хората да се редят на опашка за ваксина или пред спешните отделения на болниците, избирам първото”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Той посети няколко столични болници, където днес се извършва масова имунизация.

В момента няма смисъл от записване на часове, но от 3 март ще започне електронна система за записване на часове за ваксиниране, уточни Ангелов.

„В момента най-добрата ваксина е ваксината, с която се разполага. След време, когато има достатъчно количество ваксини, хората ще имат по-голям избор”, добави здравният министър. „В пространството битуват заблуди, че ваксината на „АстраЗенека“ не е достатъчно ефективна“, добави Ангелов.

Обмисля се да се въведат и нови часове за зелени коридори през седмицата, но това ще бъде обсъдено в понеделник.

700 са поставените ваксини през днешния ден във Военномедицинската академия.

„Прави ми впечатление, че идват все по-млади хора“, отбеляза директорът на болницата и председател на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, който също поставяше ваксини.

Десетки са ваксинираните в пункта на Окръжната болната „Света Анна”, където също има огромни опашки.

„Може би тази организация за ваксиниране ще остане и занапред, защото не може да има хора, които искат да се ваксинират и други, които се записват, но не идват“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Той посети и „Пирогов“, за да провери как върви масовата имунизация срещу коронавируса. Здравният министър и директорът на болницата Асен Балтов отговаряха на въпроси на желаещите да се имунизират.

На територията на „Пирогов“ функционират пет зони, в които всички желаещи да се ваксинират с препарата на „АстраЗенека“ могат да го направят.

Снимка: Пирогов

Масовата имунизация в спешния център започна още на 19 февруари с четвърта фаза от ваксинационния план. По-късно премиерът Бойко Борисов разпореди достъп до ваксини да има всеки желаещ, независимо дали попада в някоя от фазите.

Снимка: Пирогов

В първия ден от масовата ваксинация в „Пирогов“ са ваксинирани рекордните 560 души.

„Надяваме се до понеделник да имаме поне 2000 ваксинирани“, заяви Асен Балтов по време на посещението.

Имунизации ще се извършват и в неделя от 8:30 до 17 ч.