На датата, на която през 1961-ва година е осъществен първият космически полет от Юрий Гагарин, отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. За българската следа в Космоса разказват учените от БАН, в ден на отворените врати. 

В Бургас, специално за гостите в авиомузея, пък днес приготвят космическа храна. 

Космическата храна е много вкусна и се приготвя изключително лесно, буквално за минути, колкото да заври водата. Освен това е много лека, което позволява да се пренася в големи количества на труднодостъпни места.

С помощта на специален метод се извлича 95% от водата и продуктите остават с тегло около 10 на сто.

Оказва се, че всяка храна може да влезе в космическото меню. Космонавтите хапват традиционни български храни като боб, мусака, лютеница, пиле с ориз, кисело мляко, таратор.

Страната ни има традиции в приготвянето на храна за космически екипажи, благодарение на български учени, според които всички продукти, които консумираме на Земята, могат да се приготвят и за космоса.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK