Заспиващ на волана шофьор на автобус на няколко пъти е застрашил живота на повече от 30 пътници, сигнализират граждани в социалните мрежи. От страх да не катастрофират някои от пътуващите са слезли по средата на пътя. Автобусната фирма проверява случая и е готова да върне парите на пътниците.

Снимка: btvnovinite.bg

Автобусът  е пътувал от „Слънчев бряг“ до София. Шофьорът Васко Стоянов на няколко пъти заспивал на волана, разказват пътници. Един от пътуващите е седнал до него, за да го подържа буден с разговори. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Почна да заспива и тръгна да се движи към мантинелата. Една жена на първата седалка изпищя, казвайки“ „Ало, шофьора, какво правиш?!“. Накарахме го почти насила, дето се вика, да спрем една извънредна почивка, купихме му ободряваща напитка, да се наплиска, и оттам насетне взех нещата в свои ръце, сядайки до него плътно.  След разклона за Пловдив почнах да го пипам, да го щипя по ръката и всячески да му говоря на някакви теми, които биха му били интересни“, разказва пътник в злополучния автобус.

В дъждовната вечер се налагало пътниците да бършат стъклото на автобуса, което се запотявало. Някои предложили да сменят шофьора на волана. Той отказал.

Снимка: btvnovinite.bg

„Каза, че сутринта е тръгнал в 5:45 ч. от „Слънчев бряг“ към София, значи 1 ч. е там.  Нали се сещате докато паркира автобуса, докато си вземе душ, докато легне и успее да заспи, ще му се съберат някакви 2-3 часа. В 5:00 ч. той трябва да поеме обратния курс. Някак си успяхме, но повярвайте ми беше много тежко“, казва очевидецът.

Снимка: btvnovinite.bg

От автобусната фирма „Юнион Ивкони“ обясниха за bTV, че проверяват случая. Тяхна рутинна проверка в същия автобус по обратния курс - преди тръгването от „Слънчев бряг“ - е отчела, че шофира другият водач. С други думи - Васко би следвало да е отпочинал. Въпреки това той е отстранен от длъжност.

„Данните са противоречиви и затова продължаваме проверката, но аз приемам сигнала и държа да се знае, че всеки един от пътниците може да се обърне към наш офис, за да бъде обезщетен за стреса, като получи парите си обратно“, заяви Георги Атанасов, управител на "Юнион Ивкони".

Отстраненият шофьор не бе открит за коментар.