Над 3000 са новорегистрираните с коронавирус у нас в рамките на денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. Запазва се тенденцията около 18 на сто от извършените тестове да показват наличие на заразата.

В същото време броят на новозаразените за ден е близо 2,5 пъти от този на излекуваните. Според лекари над 90% от случаите в момента се дължат на британския вариант на вируса. 

Снимка: btvnovinite.bg

В столичната болница „Пирогов“ малко повече от половината от COVID леглата са заети. Решението за спиране на плановите операции и прием е заради явната тенденция за покачване на случаите на COVID у нас, заяви в предаването „Тази събота“ заместник-директорът на лечебното заведение проф. Николай Габровски. 

Освен в София, плановият прием, операции и свижданията се прекратяват също в Бургас и Шумен. В Плевен са забранени само свижданията.

Снимка: btvnovinite.bg

В редица области пък беше увеличен броят на болничните легла за коронавирус. Според картата на 14-дневната заболеваемост, изготвяна от наш екип, по данни на Единния информационен портал, само седем области са с под 200 заболели на 100 хил. души.

На този фон вчера са поставени близо 16 хил. ваксини, общият им брой надвишава 280 хил.

Според епидемиолога Петър Марков фактът, че южноафриканският вариант е вече в Румъния - буди загриженост. Адаптирана ваксина срещу този вариант ще действа, допълни той.