Сметки показват, че страната ни разполага с 33 хиляди свободни дози от иРНК ваксините за коронавирус.

В момента имаме налични над 400 000 дози. Най-голям дял от тях обаче са на „АстраЗенека“, за чиято употреба очакваме решение до часове.

Разполагаме още и със 125 хиляди дози на „Пфайзер“, но от тях 100 хиляди се пазят за втора игла, както и с 48 хиляди на „Модерна“, от които 40 хиляди се пазят за втора доза.

Остава обаче отворен и въпросът как ще се процедира с векторните ваксини. Лекари отчитат, че интересът към тях е намалял, което води до забавяне в имунизационния процес.

Яна Манева се ваксинира с „АстраЗенека“ – първата й доза е на 24 февруари. След по-малко от месец предстои и втората игла. „Какво се случва, ако си остана само с една доза? И колко мога да отложа да си я сложа тази ваксина“, чуди се Манева.

Александра Калоянова избира да се ваксинира при личния си лекар. Получава „Пфайзер“, но казва, че е била готова да си постави каквото има.

„Интересът към ваксините е сериозен, но само към информационните РНК. Векторните се избягват, пациентите не ги искат. Определено това води до забавяне. Недостигът на ваксини също е фактор“, казва д-р Михаил Михов.

Тази седмица той е получил два флакона на „Пфайзер“, а в хладилника му отлежава флакон на „АстраЗенека“, защото не може да събере нужните 10 желаещи, за да го отвори.

От Здравното министерство обясниха, че все още чакат становища от някои от експертните съвети, за да решат за ваксинацията с Оксфордската ваксина.

Според здравните власти избор на ваксини вероятно ще има през май месец.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!