Спорът за това „Грипен” ли да бъде новият български изтребител не е спор за това кой самолет е по-добър, а да се свали и омаловажи авторитета на президентската институция и на Румен Радев конкретно. Това посочи председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на „Тази сутрин”.

По думите й Бойко Борисов управлява в режим на премиерска република, парламентът не е важен, а той взима решенията. Според нея фигурата на Радев заплашва Борисов и той прави опит да принизи авторитета му.

Нинова даде пример КСНС, където по време на обсъждането на модернизацията на армията нищо не се е коментирало за корупция или натиск. Дори политиците са се съгласили на план за ускорено администрация. След това Радев е казал, че трябва да се направи единен орган за борба с корупцията и „някой се уплаши” и направи комисия за разследване на избора на изтребител.

Атаките срещу президента ще продължат, категорична беше тя. По думите й Борисов сам е предрешил избора на шведския самолет, казвайки на премиера на страната при среща в Брюксел, че ще започнем преговори с тях.

Председателят на левицата добави, че комисията за самолета е трибунал за разследване на Радев. Според нея има други методи, с които депутатите да упражнят контрол върху плановете за харчене на 1,5 млрд. лв.

 По повод НДК и скандалите с уволнението и връщането на работа на Мирослав Боршош Нинова заяви, че са се сблъскали две лобита в ГЕРБ. Това на Румяна Бъчварова и на Лиляна Павлова. Борисов пък е направил неуспешен опит да лавира между тях.

 „Две групи в ГЕРБ взаимно се обвиниха в корупция и натиск и това се лепи на европредседателството ни и то на тема плочки. Опорочиха най-важната кауза, която можеше да ни обедини в следващата година”, коментира тя.

Лидерът на левицата обяви, че БСП внася законопроект за борба с неизплатените заплати на работниците. Според него ще бъдат ограничени възможностите една фирма да се прехвърля на фиктивни собственици и когато работодател не е платил заплати, да трябва да се издължи първо на хората, вместо на кредитори като банки и други институции.

От една седмица парламентът работи, но законопроекти на опозицията не се гледат, каза тя.

Проблемите с ромската общност зреят от години и тук там избухват. Един ден обаче може да стане голям проблем, посочи Нинова по повод напрежението в Асеновград.

Тя се обяви, че всички българи трябва да са равни пред закона и от всички да изискваме да плащат данъци и да ходят на училище.