Борбата с корупцията да бъде взета от премиера и да мине под шапката на президента Радев. Това поиска БСП днес на традиционния си събор на Бузлуджа, където отбеляза 126 години от организираното социалистическо движение в България.

Оттам се чуха и нови послания на левицата към нейните избиратели.

Промяна на статуквото, евентуален вот на недоверие към правителството през есента и повече правомощия за президента Румен Радев в сферата на борбата с корупцията.

Президентът да определи директора на звеното за борба с корупцията, предложи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й антикорупционното звено трябва да бъде извадено от ДАНС.

Съставът на новата организация да бъде избран с квалифицирано мнозинство от две трети от парламента, предложи още лидерът на БСП.

„Говори се за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. ГЕРБ ни предлагат имитация отново, за да замажат очите на хората и да няма резултат”, каза Нинова.

„Нека президентът Радев да определи директора на това звено за борба с корупцията и нека неговите членове и колективен орган да избере парламентът с две трети квалифицирано мнозинство, за да се знае, че има парламентарна република и споделена отговорност от институциите”, допълни тя.

„Започнете дискусията в основни партийни организации, в клубове и с професионалисти, и септември поемаме инициативата и правим онази истинска съдебна реформа, която ще спаси България от мафията и ще направи възможно да имате пенсии, децата ви да  живеят спокойно, да ходите на лекар, да можете да работите във фирмите си, да си получавате заплатите и работодателите да не ви наричат търтеи”, призова тя на събора.

„Благодаря ви, че не позволихте днес да бъдем част от управлението на суджука, да бъдем част от новия дълг на България, да бъдем част от политиката за продажба на земеделските земи”, обърна се още към събралите се социалисти Нинова.

Както всяка година, БСП окупира върха с коли, автобуси и пеша. Десетки хиляди дойдоха да чуят партийния си лидер. Тя ги изненада и заговори за единен орган за борба с корупцията.

Темата за промяна на статуквото също беше традиционно застъпена – този път със заплахи за вот на недоверие.

„Няма нищо по естествено от това есента да си върнем държавата, това може да мине само през оставка на това правителство и нови избори”, заяви Таско Ерменков.

И докато Нинова говореше, всички чакаха да видят дали Георги Гергов ще седне по традиция в първите редици. Той обаче не дойде до самата поляна, а остана в периферията.

Всички настояваха и да продължи битката за връщане на чинията на БСП, а в промеждутъците между песните и речите, хапнаха традиционните кебапчета по левче бройката.

Тържествата завършиха с посещение на чинията, която се намира на върха.