„Днес следобед поканих Георги Гергов на разговор и му поисках оставката, но той отказа. Затова утре свиквам Националния съвет, в който участват колегите от цялата страна, и ще поставя на гласуване оставката на г-н Гергов”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Панорама” по БНТ.

„За бизнесмени отговорност не мога да нося. Но мога и трябва да нося за политиците в БСП (...) Не е редно политическо лице да взема участие в такива срещи, а г-н Гергов е член на Изпълнителното бюро, следователно политическо лице на БСП.

Аз нося политическата отговорност и я поемам. С пълното съзнание какво ще ми се случи от тук нататък – знам какво ще се изсипе върху мен, знам срещу кого се изправям, но съм поела ангажимент да водя тази партия чисто, без зависимости – нито финансови, нито икономически, нито каквито и да е. И ще удържа на това обещание” , заяви Нинова.  

На въпрос срещу кого се изправя и дали партията е на Гергов, тя отвърна, че не е, но се изправя срещу вътрешна опозиция.

„Ако загубя гласуването в Националния съвет, ще си тръгна с достойнство. Ще съм си изпълнила обещанието – че тази партия ще я водя принципно и без зависимости и няма да допусна нейното име да бъде въвличано в подобни случки”, заяви Нинова.

По-рано през деня от левицата бяха заявили, че въпросът с Гергов ще се обсъжда във вторник.

Скандалът избухна вчера, след като индустриалецът Сашо Дончев – директор на „Овергаз” и издател на в. „Сега”, заяви, че именно Гергов е бил посредник на среща между него и главния прокурор Сотир Цацаров.

Срещата се провела на 21 март в софийския офис на пловдивския бизнесмен, който се намира в сградата на ЦУМ.

По-рано пък Дончев вече беше обявил, че на тази среща Цацаров му е оказвал натиск.

Ден след това твърдение прокуратурата отвърнаха с контраобвинение и заявиха, че Дончев е имал желания да се окаже натиск върху работата на някои прокурори.