Непропорционално големи искания от страна на „Движение 21“ били причината формацията на Татяна Дончева да не влезе в състава на широката лява коалиция, която БСП готви за предсрочния вот – това се разбира от публикация в социалните мрежи на лидера на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова.

Вчера лидерът на Д21 обяви, че остава във формата „Изправи се! Мутри вън!“. По думите ѝ БСП не прави широка коалиция, а „тясна коалиция във вида, в който тя беше и на предишните избори“. Според Нинова, обаче, има три конкретни причини разговорите с Дончева да са приключили без резултат.

Първата е искането коалицията да се казва „БСП за България – Д21“, което било некоректно към другите, но и „можеше да блокира изобщо явяването ни на избори, тъй като подписката от 10 000 подписа за регистрация вече е събрана за старото име и до 26.05 няма време за нова подписка и регистрация с ново име“.

По думите на Корнелия Нинова Татяна Дончева искала и да е съпредседател и да получи „две водачески места за нея и заместника й и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия, каквито възможности няма за всички“.

„Останалите 6 председатели на партии съвсем естествено не се съгласиха те да са странични наблюдатели“, пише още лидерът на БСП.

В публикацията си тя посочва, че днес ще има още споразумения с „други партии и граждански структури вляво“.