От БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и предлагат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките.

Няма да скъсаме с прехода, докато начело на държавата има членове на групировките на прехода, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. “Mутрите на прехода вън от ръководството на държавата”, призова тя.

„Искаме цялата истина за прехода на масата”, коментира лидерът на БСП.

„Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не”, подчерта Нинова в отговор на въпрос дали би подкрепила с подписа си внасянето на промените в Конституцията. Нямам против да се разследва приватизацията, добави тя.

В събота бяхме насрочили организационен пленум, днес включихме и темата за промени в Конституцията. Ще ви кажем, когато Националният съвет на БСП се произнесе, отбеляза лидерът на БСП.

Социалистите искат изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов - дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация, който да докладва колко сделки са направени и кой не си е изпълнил приватизационния договор. Ще настояват също главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия колко проверки са правени в годините за приватизация, колко производства са образувани и колко започнати производства не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност.

Социалистите настояват също премиерът Бойко Борисов да каже кои са депутатите, замесени в наркотрафик и купували гласове от затворници, каквото изказване той направи на 12 ноември.

По този повод БСП внасят искане за изслушване на Борисов, което по думите на Нинова може да стане и на закрито заседание. „Искаме истината за наркотрафика и купуването на гласове. Ако Борисов откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и лъже”, категорична беше лидерът на социалистите.

Партията настоява и за оставките на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов заради разкритията във филма на Елена Йончева „Граница”. Става въпрос за корупция и трафик, каза Корнелия Нинова.