Днес не мога да ви кажа кой ще бъде водач на евролистата на "БСП за България", но мога да ви кажа с 200 процента сигурност, че няма да съм аз и тази позиция няма да се промени до май. Това каза на пресконференция в централата на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От БСП обявиха, че за трети път ще внесат предложение за намаляване на депутатските заплати. Искат заплатата на народните представители да се фиксира на 2976 лв. Такава е била депутатската заплата в края на предишното Народно събрание. БСП ще внесе и предложение Министерството на финансите да определи нова формула за изчисление на депутатските заплати, която да кореспондира с минималната работна заплата, а не със средната, както е сега.

Според Нинова "ритуално самоубийство" на политическата класа е да си увеличава заплатите автоматично, при положение че хиляди граждани протестират на улицата със социални искания. Къде в света заплата се определя така автоматично, без оглед на производителност, попита тя.

С увеличението на депутатската заплата се увеличават и заплатите на премиер, президент, съдии, комисари, омбудсман и др. В тази връзка Нинова призова държавния глава и омбудсмана да изразят позиция по темата. Вярвам в чувството им за справедливост и в социалната им ангажираност, коментира Нинова и допълни, че от БСП имат нужда от морална подкрепа, защото при предишните два опита не са успели.

По отношение предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс от БСП заявиха, че категорично са против ограничаване на възможността за машинно гласуване. Твърдо настояваме да се въведе машинното гласуване без повече шикалкавене, заяви Крум Зарков. Той допълни, че са против в закон да се закове "Информационно обслужване" като единствен възможен доставчик за машините за гласуване.

ГЕРБ предлагат да пратят електронното гласуване в забвение, коментира Зарков. По думите му с обещанията за електронно гласуване от ГЕРБ са създали очаквания у много хора и особено у българите в чужбина, а сега се отмятат от него. За този фалш трябва да се носи отговорност, настояваме ГЕРБ да обясни какво ги накара да размислят, посочи Зарков.

Интегралната бюлетина трябва да остане такава каквато е, смятат от БСП. Ще направят свои предложения за промени и актуализация на изборните списъци, за да се приключи един път завинаги с т.нар. мъртви души. Субсидиите на партиите трябва да се намалят, смята Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос Корнелия Нинова заяви, че съпругът й не е зам.-директор на "Лукойл", не участва в определяне цените на горивата. Тя призна, че съпругът й работи в компанията, но няма нищо общо с ценообразуването.

Нинова се обърна към ГЕРБ с призив да внимават какво говорят, за да не стане като с твърденията, че била член на СДС и определянето й като "госпожа лъжа". Сега като имам съдебно решение, мълчат, коментира тя.