Избирателната активност е безпрецедентно ниска, откакто се правят парламентарни избори в България. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова след излизането на първите прогнозни резултати, по данни на екзитполовете.

Според нея освен летния сезон, липсата на политически дебат също е допринесъл за резултата. Тя допълни, че на дневен ред не стои въпросът за нейната оставка.

По думите ѝ, ако „Има такъв народ” желаят подкрепа, трябва да поканят БСП  на разговор, защото подкрепата им няма да е безусловна.

„ГЕРБ воюваха със служебния кабинет. „Има такъв народ“ – мълчаха. Нямаше дебат по програми и идеи, за да могат хората спокойно да преценят. Може би, това е наказателен вот към всички политици и партии затова, че за три месеца два пъти предизвикваме избори“, каза Нинова.

Лидерът на социалистите обяви, че 46-ото Народно събрание ще започне с ниска легитимност. Според нея това е притеснително за държавността.

По думите ѝ резултатът показва, че не се е състоял протестният вот. „Партиите на протеста отново нямат мнозинство, за да съставят правителство и този път ще им се наложи да водят диалог с някоя от останалите партии“, уточни тя.

Нинова посочи, че е задължително да има редовно правителство, което да работи върху решаването на належащите проблеми. Тя добави, че левицата е препотвърдила резултатите си от април, но на партията не ѝ е стигнало времето, за да постигнат по-голям резултат.