Корнелия Нинова отказа да води делегацията в Лисабон на конгреса на Партията на Европейските социалисти, научи екипът на bTV.

На конгреса в Лисабон евопейските социалистите ще приемат документи, които ще бъдат в основата на предизборната им кампания за евроизборите догодина.

Също така, ще се гласува кандидатурата на Сергей Станишев за президент на европейските социалисти. Президент на ПЕС е най-високата изборна длъжност, която българин заема в момента в Европа.

Той е единствен кандидат. Опонентите му се отказаха още по време на предварителната номинация. Формално мотивът е, че в една от резолюциите се предлага гласуването на Истанбулската конвенция.

 Нинова трябваше да води делегация от 10 социалисти, сред които Кирил Добрев и Деница Златева.

„Той е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори“, коментира Нинова.

Лидерът на българските социалисти посочи, че БСП са против ратифицирането на Истанбулската конвенция.

„Конгресът ще приеме резолюция за равенство между половете, в която се призовава всички държави-членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство като „единствен начин за защита на жени от насилие. Не приемаме това. Изпратила съм писменото си възражение, то вече е депозирано в конгреса. Нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си “, допълни Нинова.

Решението на Нинова се приема като бойкот. Според политолога Татяна Буруджиева, която е в Лисабон, за да наблюдава работата на конгреса, това е лош знак.

„В крайна сметка резолюциите са известни от юни, БСП няма възражения, аз съм изненадана, защото до последния момент имаше потвърждение”, каза Буруджиева.