Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от ГЕРБ са извадили скандала с „Цанков камък”, защото са се притеснили от антикорупционния закон на левицата.

„Той е добър и ако мине, ще има истинска борба с корупцията. С тази димка върху БСП целят да омаловажат закона и да внушат на хората, че не може тези, които са корумпирани, да се борят с корупцията”, каза тя в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според  нея скандалът се е появил и за да отклони вниманието от „кражбите на правителството” и скандала „Суджукгейт”.

Нинова попита дали Борисов ще поеме отговорност „за неговата част от „Цанков камък”, като подчерта, че неговото правителство през 2010 г. завършва проекта и сключва някои от договорите.

По думите й зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов демонстрира некомпетентност, като я обвинява, че в документа, показан от нея пред медиите, е заличила подписа на прокурора умишлено, за да скрие, че това не е главният прокурор.

„Има закон за защита на лични данни и такива документи не се публикуват с име и подпис. Това е изнасяне на лични данни, за което бих била укорима. И за това, че съм спазила закона и този подпис е скрит, той каза, че това е фалшификат и аз злоупотребявам с името на главния прокурор”, коментира лидерът на БСП.

Противоречията вътре в управляващата коалиция все повече избиват, коментира още Нинова, като подчерта спора между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Снимка: Ладислав Цветков

„Какво става в коалицията? Разпределят позиции, власт, постове, пари ли? Защо са тези търкания и до какво ще доведе това”, попита Нинова.

Тя определи първите 100 дни на третия кабинет на Борисов като тежък провал и катастрофа. „100 дни управляваха без програма и се отказаха от сериозни предизборни обещания – като  например полицай във всяко село и преизчисляване на всички пенсии, а минималната да стане 300 лв.”, посочи Нинова. Тя изреди също „Суджукгейт”, битката на лобита в ГЕРБ за НДК, битката между институциите и омразата и агресията в обществото.

Не се притеснявам от опозиционно крило в БСП, категорична беше Нинова. Нека да има опозиция и различни мнения вътре в партията, защото така ще вземем по-добри решения, отбеляза тя.

Тя допълни също, че не се притеснява и от това някой да я смени на лидерския пост.

Аз си наложих  ограничения сама на себе си с промените в устава, че един председател не може стои там повече от два мандата. Два мандата са предостатъчни, ако искаш да промениш една партия, заяви Нинова.