Втори ден товарният кораб, който заседна в близост до резервата Яйлата, продължава да стои край брега.

Корабът е с турски собственици. Тръгнал е от Украйна с 9-членен екипаж и не се е отклонявал от курса си. Ясно е, че превозва 3000 тона торове, които трябваше да бъдат разтоварени на пристанището във Варна. На борда му има и 20 тона корабно гориво.

Снимка: btvnovinite.bg

На този етап не е установен разлив на каквито и да било вещества.

Според данните, в продължение на повече от два часа дежурните на кораба не са предприели действия, за да избегнат засядането. Врязал се е в скалите със скорост около 7 възела или 13 км в час.

Все още се изяснява какво е състоянието на плавателния съд.

Снимка: btvnovinite.bg

В Морска администрация късно снощи са получили снимки от заснемането на подводните части на плавателния съд. Те ще бъдат разгледани от експертите и от състоянието на кораба ще се вземе решение за неговото изтегляне.

Експерти от военно-морското училище във Варна потвърдиха, че на този етап разлив на гориво няма.

Часове след инцидента с кораба, във Висшето военноморско училище във Варна започват важни изчисления. Активиран е Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона с една основна цел - прогнозиране на нефтени разливи и борбата с тях.

"Следим активно ситуацията, извършват се наблюдения на място", увери кап. I ранг проф. Калин Калинов, заместник-началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите от центъра облетяха днес района със специализиран дрон, оборудван с термокамери.

„Ако имаше нефтен разлив,  то на нашите изображения категорично щеше да бъде показано, но такова нещо няма всъщност“, каза капитан-лейтенант Сейко Сейков.

Въпреки това, посредством спътникови системи и данни от метеорологични станции, в центъра вече разполагат с прогноза какво ще се случи, ако горивото от кораба все пак изтече в морето. Прогнозата е разливът да се разпространи на север, защото към момента теченията са в тази посока.

В същото време местни рибари обясняват, че ако злополучният кораб е поел курса към брега не в 2 след полунощ, а два часа по-късно например, е щяло да има и жертви.

„Точно тук на това място сутрин има между 20-30, понякога 50 лодки с рибари, които ловят в момента лефер, паламуд и т.н. Късмет е, че самото излизане на кораба на брега е станало малко по-рано“, казва Виктор Лучиянов, рибар.

Рибарите се притесняват най-много от екокатастрофа, в случай, че товарът на кораба се окаже в морето.