Въпреки силният вятър и бурното море по кораба, заседнал до Камен бряг,  няма допълнителни щети и положението не се е влошило. Не бяха и  предприети реални действия по разтоварване и изтегляне на плавателния съд, както и заради лошото време не се е укрепил с 4-тонна котва днес. Но от „Морска администрация“ увериха, че корабът е достатъчно укрепен.

Учените от Института по океанология следят с притеснение случващото се край Камен бряг. Ако товарът на кораба, в случая карбамид, попадне във вода той бързо хидролизира и отделя амоняк, обяснява химикът Антон Кръстев.

Снимка: bTV

Впоследствие амонякът се усвоява от морските организми и преминава в други форми.

„При тези процеси се отделят доста токсини, а в крайна сметка всичко това може да доведе до силно намаляване на кислорода във водата, а дори и до пълното му изчерпване", каза Антон Кръстев, химик в Института по океанология.

Снимка: bTV

Последствията могат да бъдат дълготрайни, а негативното влияние върху морските обитатели започва незабавно, обясняват учените.

"Попадайки тези вещества директно във водата, ако има риби в момента там, най-вероятно първо ще изгорят техните хриле, ще увредят дихателната им система и това ще доведе незабавно до тяхната смърт", заяви Радослава Бекова, ихтиолог.

Снимка: bTV

Най-засегнати при лош сценарий ще бъдат дънните риби и организми като миди, попчета, калкан и писии, които не са толкова мобилни. Рибарите в района очакват със свити сърца развръзката на случая със заседналия кораб.

Учените препоръчват през следващата една година да има добре прецизиран мониторинг на екосистемата в района.