Законодателни промени, които да позволят главния прокурор да бъде контролиран и да се отчита по-честно пред властите, са закъснели с около 10 години. Около това се обединиха почти всички народно представители в пленарна зала.

Министърът на правосъдието Крум Зарков бе в парламента, за да защити законопроекта, който променя НПК.

“Този законопроект е актуален от 2009 г., сега е болезнено актуален, мъка безкрай. Чувам, че хвърчат заплахи, но не вярвам, че прокуратурата ще се реформира и хората да знаят, че всичко е наред”, каза той.

„Ние ще работим за намиране и извеждане на конституционна норма. Ние ще подкрепим както е внесен от МС. Наистина се надявам да започнем съвсем скоро работа по конституционни промени, за да няма този законопроект съдбата, която имаше законопроекта на правителството на ГЕРБ“, посочи Екатерина Захариева от ГЕРБ.

„Не е дискриминационен, защото цели да постави законодателна рамка, която да не позволи нито един човек в България да бъде извън закона. Ще бъде глътка въздух в съдебната система, това е билет за пътя ни към Шенген. Конституционната реформа е необходима, за да няма повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев“, заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Депутатите дори удължиха работното си време за да приемат законопроекта на първо четене.