„Между съдебната и законодателната власт не трябва да има стена, трябва да се контактува, но за законопроекти, проблеми на съдебната система и работни групи. Да се обадиш на народен представител и да питаш – „тази защо предлага да ме уволняват“ – вижда ми се ненормално“, коментира „Тази сутрин“ Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите.

В ефира на bTV председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че главният прокурор Иван Гешев ѝ се е обадил след изказването на Мария Габриел за внасяне на искане за отстраняването му.

„Когато бях член на ВСС, имаше сериозен натиск върху членовете от парламентарната и от професионалната квота за избора на Никола Филчев. Това не е от вчера, но по-рано беше по-културно и възпитано. Ако стане – стане. Сега нещата са по-безогледни и гарнирани с използване на език, който е почти мутренски“, добави тя.

„Или нищо не говориш, или казваш всичко. Истината ще излезе наяве, но това с нищо не допринася за добрата работа на съдебната система. Аз съм убедена, че хората по ниските инстанции си вършат всекидневната работа и това няма да им попречи“, посочи Куцкова.

Според нея законопроектът, изработен в Министерството на правосъдието, е най-добрият предлаган в рамките на действащата Конституция.

„Това, че не си предоставил информация трудно може да се докаже. Ако са само позорни действия – яли, пили, веселили и изложили – това не е престъпление. Когато един главен прокурор сам признава, че крие срамни тайни - това е един от най-големите ни проблеми. Да заплашваш едни хора, които трябва да вземат решения въз основа на закона, че ще изкараш за тях мръсни тайни – продължаваме да задълбаваме в тинята“, допълни Куцкова.

„Не знам кой кого с какво държи. Ще наблюдаваме много грозни гледки и за съжаление не само ние. Позорът става европейски. Когато нямаш доверие в една държава, това се отразява на чуждестранните инвеститори“, каза още бившият председател на Съюза на съдиите.