В поредната серия от предизборни консултации днес президентът Румен Радев се срещна с „Движение 21 на Татяна Дончева. От партията предложиха да има гласуване по пощата и в страната заради пандемията. Дончева се обяви против поправка в Изборния кодекс за подвижни избирателни кутии. 

Снимка: БГНЕС

„Носенето на една кутия от група хора ще постави въпорса дали ще влизат в къщите с тях, ще имат ли право на застъпници и наблюдатели, ако не могат по здравни причини – това е нарушение. Те някакви камикадзета ли са“, каза лидерът на „Движение 21“. 

Според „Движение България на гражданите“ пък има риск от ниска избирателна активност заради бавното темпо на ваксиниране.

„Няма да е прекалено смело да се предположим, че най-много от ниска избирателна активност печели сегашната власт, този бавен и хаотичен процес ползва тях“, заяви Димитър Делчев. 

От „Волт“ предложиха да има преброителни центрове в Общинските избирателни комисии. Извънпарламентарната опозиция иска да има разяснителна кампания как се гласува с машина, защото здравният риск не е по-голям „от теглене на пари от банкомат“. 

Президентът отново настоя да се обсъди предложението за гласуване по пощата, като единствена възможност за българите зад граница: „Гласът на тези хора трябва да бъде зачитан, това е конституционно право. Държавата да не абдикира дори в такива момента и да търси начин тези хора да не бъдат лишавани от право на глас".

В студиото на bTV външният министър Екатерина Захариева обаче определи гласуването по пощата като рисково: „Трябва сега да задължим пощенските оператори в поредица от държави да се превърнат в минисекционни комисии, които да съберат бюлетините и да ги изпращат“.

Дипломат №1 допълни, че министерството от седмици работи по организацията на изборите с хоризонт 28 март, така че да се отворят секции извън дипломатическите мисии в държавите, чиито законодателство позволява това.

С тази среща приключи поредицата от консултации на президента за организацията на предстоящите парламентарни избори. Румен Радев заяви, че в скоро време ще насрочи и датата за провеждането на вота.