Вторият ден от консултациите с парламентарните групи в парламента започна напрегнато. Президентът Румен Радев и лидерът на “Възраждане” размениха остри реплики заради провалилия се референдум за запазване на лева.

Отвъд това, всички партии в опозиция бяха категорични - в този парламент няма формула за нова редовна власт, а предсрочните избори са единственият изход.

Вчера Радев проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ и ДПС, а Мария Габриел го помоли да даде време за още преговори.

С "Възраждане"

За „Възраждане“ новите избори за парламент са задължителни.

„Виждаме че държавата в момента се разделя по един феодален, олигархичен модел. Това не е демокрация, това не е държава, това е унищожавана колониална територия. Единственото решение са предсрочни парламентарни избори“, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Така че аз ще призова за по-умерен тон“, реагира президентът Румен Радев.

„Вие самият също имате вина, че ситуацията в държавата е такава Желанието ни за референдум за запазване на българския лев беше тежко погазено“, посочи Костадинов.

„Без решение на парламента категорично и ясно аз не мога да разпиша указ за референдум. Не трябва да се погазва гласът на всички тези хора, сложили подписа си в защита на референдума и това съм го казвал много пъти. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново беззаконие“, заяви държавният глава.

Президентът попита и останалите опозиционни партии дали виждат политически ресурс този парламент да излъчи стабилно правителство. 

С БСП

„Агонията, в която вкараха България може да се прекрати само с предсрочни избори. Ако това продължи още девет месеца, това е сигурна нестабилност, защото единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

С "Има такъв народ"

„По-скоро на нас ни приличат на роднините, които са се събрали в болничната стая, за да решат днес ли да спрат животоподдържащите системи, или да оставят да поработят още малко“, посочи Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

„За нас изходът е експертно правителство с широка подкрепа. И партиите да си носят отговорността. Но тази формула може да се реализира в следващ парламент, през избори“, заяви Тошко Йорданов.

Опозицията беше разделена в нагласите си дали преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ все пак ще завършат успешно. 

Връчване на мандати

Сега остава да разберем кога президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство - по право на ГЕРБ-СДС.

Ако той е неуспешен, втората папка ще отиде в ръцете на „Продължаваме промяната-Демократична България“, които вчера казаха, че единствената надежда е в първия.

Има и трета възможност, която президентът връчва на избрана от него партия.
Ако и трите опита се провалят - отиваме на избори, те най-вероятно ще са 2 в 1 с европейските.