Не може да бъде търсена отговорност на Кирил Петков за актовете му като икономически министър, ако те бъдат обявени за нищожни. Това коментира за bTV бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров.

„Може да се окаже, че след като не е бил министър и актовете му бъдат оспорени, бъде установена тяхната нищожност, каква отговорност като министър би могла да му бъде търсена? Е, не би могло!“, казва проф. Киров.

Снимка: btvnovinite.bg

Специализираната прокуратура проверява гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, съобщи държавното обвинение. Проверката е започнала след подаден сигнал за извършено престъпление от Петков.

Първият сигнал за извършено от Кирил Петков престъпление като министър е получен в прокуратурата в края на август. Месец след това постъпила нова жалба с идентични твърдения, уточняват от прокуратурата. Но и до днес казусът остава висящ в Конституционния съд.

Главният прокурор заяви, че ще се извърши всичко необходимо за изясняване на случая.

Снимка: btvnovinite.bg

„Юридически имам становище, имам своето виждане, оценка. Но това е лично становище, което не бих споделил в качеството си на главен прокурор“, заяви Иван Гешев.

А Конституционният съд правилно е отказал на Кирил Петков да бъде изслушан, защото той не е страна в спора, допълни професор Киров.

„Ако той в момента беше министър, би могло той да бъде конституиран, но той не е министър от 16 септември“, допълва конституционалистът.

„И тъй като този отказ засяга важни аспекти от правото за личен живот, споменавам - това е публичната репутация, това са честта и достойнството на Кирил Петков, нищо чудно за пореден път българския Конституционен съд да заработи повод държавата да бъде осъдена в Страсбург“, казва адвокат Михаил Екимджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според "Продължаваме промяната" правораздавателната ни система се нуждае от дълбока реформа.

"Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание", се казва в позиция на формацията.

Срок за решение на делото няма.