Въоръженият грабеж в старозагорска бензиностанция днес е шестият от началото на седмицата.

В понеделник, 10 февруари, маскиран мъж насочи пистолет срещу служителка в банков клон на бул. „Цар Борис III“ в столицата. Той успя да избяга с близо 15 хил. лв. Впоследствие беше задържан Константин Чапкънов, най-малкият син на скулптура Тодор Чапкънов.

Днес съдът го остави в ареста с мотивите, че престъплението е извършено с дързост, осъждан е и няма данни, че има диагноза параноидна шизофрения. Именно адвокатът на Чапкънов посочи, че мъжът има психичното заболяване.

Освен свидетели, които са го разпознали по време на грабежа, негови отпечатъци са намерени на входната врата на банката, а оръжието, с което е заплашил служителките, е играчка. Пред магистратите Чапкънов посочи, че няма спомен дали е осъждан. 

Прокурорът по делото заяви, че задържаният е съдействал на полицията и е посочил къде са маската и оръжието, както и къде е оставил част от парите.

Ден по-късно, на 11 февруари маскирани мъже атакуваха обменно бюро в Шумен. Вързаха ръцете на служителката със свински опашки и отмъкнаха около 10 хил. лв. 

В сряда, 12 февруари обирите бяха три. Първо в София – около 10 ч. сутринта отново маскиран мъж ограби банков клон, като задигна около 12 хил. лв.. Часове по-късно беше задържан.

В 19 ч. във Враца, мъж с нож нахлу в пункт за плащане на сметки. Избяга с близо 4000 лв. Същата вечер в София беше атакуван денонощен магазин в квартал „Изток“. Там откраднаха оборота - около 600 лв.

Само 24 часа по-късно отново в столицата имаше опит за въоръжен грабеж в друг денонощен магазин, на метри от МВР. Касиерът обаче оказа съпротива, а нападателят избяга.