Проектите за закупуване на изтребители и бронирани машини за армията влизат в дневния ред на Министерския съвет за заседанието на 9 май. Това обяви на брифинг военният министър Красимир Каракачанов. За целта в рамките на близките няколко дни трябва да приключи междуведомственото съгласуване.

Той обясни, че двата проекта са били обсъдени сутринта при премиера Бойко Борисов, а след това е имало среща по темата и в Министерството на финансите. Новите бетеери ще ни струват 1,22 млрд. лв., а самолетите – 1,5 млрд.

„По отношение на изтребителите направихме промяна. В предишния проект, който беше гласуван за 2016 г., се говореше за 8 самолета. Ние сме записали в новия проект минимум 8 самолета. Има опция в преговорите те да са 8-9-10”, каза военният министър.

„Няма да влизам в подробности за разговори, които сме водили предварително, или какви предложения сме получавали“, посочи Каракачанов. Той изрази надежда и в новия конкурс да вземе участие новият шведски „Грипен”, който беше предпочетен от служебния кабинет „Герджиков” (пред сочения за фаворит по времето на ГЕРБ американски Ф-16 втора и трета ръка).

По думите му междувременно изтребителите МиГ-29, щурмовите Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24 ще се поддържат в летателна годност, като с това ще се занимават български специалисти.

Не само ремонт, но и производство влиза в договора за новите бронирани машини.