Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. 14 обекта за производство и търговия са затворени. Това съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов пред БНР.
Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните - това са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко - от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони.
Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди. Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си.
Това обаче е проблем на търговския закон, а не на закона за храните, обясни Моллов.