Концесионерът на Летище София ще ускори инвестициите през 2022 г. За това се договориха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и изпълнителният директор на „Соф Кънект“ Хесус Кабайеро.

Министърът настоя за препланиране на инвестиционна програма и изтеглянето на част от финансовите ангажименти, заложени в концесионния договор, за по-ранен етап.

Целта е Летище София да предлага по-високо ниво на обслужване от Летище Мюнхен. Министърът увери Кабайеро, че държавата има намерение да изпълнява всичките си задължения по договора за концесия и очаква от концесионера да направи всички заложените инвестиции, както и да предложи на пътниците високо качество и ниво на обслужване.

„Нямам предубеждения, нито подозрения. Държа на добрите професионални взаимоотношения, но ще защитавам обществения интерес докрай“, обясни министърът.

Събев настоя търговската зона на летището да бъде в най-скоро време обновена и преструктурирана, съгласно световните стандарти.

„Искаме пътниците да получават „преживяване“, когато пристигат и напускат страната ни, а не просто добро обслужване. Твърде дълго на българското общество му бе обещавана качествена услуга, търпението е изчерпано. Очакваме от Вас резултати“, заяви Събев.

От своя страна Хесус Кабайеро го информира, че планират инвестиция от 4 млн. евро през 2022 г. конкретно за търговските площи. Екипът на министерството пое ангажимент за съдействие за постигането на общите цели, като обеща работната група да се събира толкова често, колкото е нужно, за да имаме безопасно, високо ефективно и представително летище. 

Кабайеро увери, че ще работи за превръщането на Летище София в регионален център. Директорът обясни, че работи по откриването на 100 нови дестинации, включително презокеански и че вече има разработен агресивен маркетингов план.

Хесус Кабайеро информира министъра и екипа му, че вече е стартирана процедура за избор на световна почистваща компания, която обслужва Летище Мюнхен и още 11 летища по света. Кабайеро обясни, че компанията разполага с най-съвременни технологии за почистване, включително роботи.                    

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!