Главният прокурор Иван Гешев ще бъде призован във временната парламентарна комисия за незаконното подслушване на граждани. Това стана ясно след поредното ѝ заседание.

Ще бъдат призовани и служители от МВР, ангажирани с подслушването. До момента комисията е установила, че около 1000 души са били разработвани и подслушвани заради протестите миналото лято. Сред тях са политици, журналисти, общественици, кандидат-депутати и прокурор.

Разрешителите са издавани от Специализирания наказателен съд на основанието на член 95 от Наказателния кодекс за въоръжено въстание и бунт срещу държавата.

„Доматите и яйцата се оказаха сериозно оръжие, затова ще призовенм Гешев, за да ни обясни правното основание на образуваната преписка. Те я държат висяща, за да не можем да се сдобием с документацията, позовават се на следствена тайна“, заяви председателят на комисията Николай Хаджигенов.

Снимка: bTV

Комисията разследва и полицейското насилие на протестите. МВР са изпратили днес три тома с документи на депутатите. Те разкриват, че комисия в СДВР е установила, че спрямо журналиста Димитър Кенаров са използвани незаконосъобразно сила и помощни средства.