Спорът за шума в курортите е на път да доведе до нови оставки в правителството. Вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че е готов да се раздели с поста си заради разногласия с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Комисията по икономическа политика и туризъм одобри законопроекта на Валери Симеонов за борбата с шума. Според закона санкциите за заведенията, нарушители на забраните за шума, трябва да се увеличат двойно.

Може да се стигне и до затваряне на заведение. От 23 ч. до 8 ч. сутринта, както и от 14 ч. до 16 ч. не може да има „шумозамърсяване”. Контролът ще е от МВР.

Министерството на туризма иска новите правила да не важат за големите курорти.

Вицепремиерът Симеонов определи контрареакцията като саботаж.

„То не е алтернативно, то е саботиращо предложение, саботиращо не Валери Симеонов, а Министерски съвет и премиера Бойко Борисов”, заяви Симеонов.

В същото време туристическият бранш застана зад министерството.

От ресорното ведомство искат националните курорти да бъдат с друг статут, а правилата за шума да се определят от местната власт.

„Считаме, че темата национални курорти трябва да бъде разгледана по-обстойно, така и по-детайлно”, каза Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

"Всички национални курорти трябва да се управляват по специфичен начин съобразно спецификата и тяхната дейност", смята Толияна Градинарова – главен секретар на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Според общински съветници в Несебър местната власт не може да реши проблема с шума, защото е зависима от бизнеса.

"Аз ако съм хотелиер, другият има дискотека, третият има павилион, четвъртият има кебапчийница, другият има сергии и всеки гласува така, както на него му е изгодно", каза Венелин Ташев, общински съветник в Несебър.

Членовете на комисията в парламента пък се объркаха от двете законови инициативи.

„Ние изпадаме в една изключително неудобна ситуация да правим един и същ дебат за един и същ проблем в два различни законопроекта”, обясни депутатът от „БСП за България” Жельо Бойчев.

Вицепремиерът не можа да каже дали неговият закон ще действа само едно лято и намекна, че може и да подаде оставка, ако саботажът продължава.

„Ако, ако... нищо не мога да ви отговоря, не съм Баба Ванга, може и да не съм на тоя пост”, каза той.

По време на Световното първенство по футбол шумните компании няма да бъдат глобявани, успокои Симеонов, тъй като не попадат в обсега на закона.

Новите правила за шума се очаква да бъдат разгледани от депутатите преди лятната им ваканция.