С 11 гласа "за" и 6 гласа "против" Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година. Проектът е на Министерския съвет.

България е една от последните държави, които използват клиничните пътеки, но реформата на тази система трябва да се прави внимателно, за да не избухне финансово, каза пред депутатите министърът на финансите Асен Василев.

Има наказателна процедура от ЕС за това, че частните болници не използват Закона за обществените поръчки, макар че ползват публични средства, припомни той.

Политиката ни е във всички държави администрации да не се увеличават заплатите, докато не се прегледат процесите и хората и кои процеси могат да се оптимизират и да се електронизират. След това може да се види колко е нужно да се вдигнат заплатите, допълни министърът.

Важно е реално да приложим електронното здравно досие и електронната рецепта, каза председателят на комисията Любомир Каримански. Трудно може да се каже, че сега имаме електронно здравно досие, защото няма ясно проследим процес за диагностика на пациента и на разходването на средства за лечението му, добави той.

Комисията за бюджет и финанси продължава работа с първо четене на проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Проектът на МС предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2021 г., да се увеличат с 6,1 на сто. Като се прибавят еднократните допълнителни суми към тях, се очаква ръстът на пенсиите да е 13,4 на сто.

От 1 юли минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 392,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии през 2022 г. е 1500 лв. През 2022 г. за изплащане на пенсии са предвидени 14,119 млрд. лв. - с 1,072 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през 2021 г.

От 1 април се предлага да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 650 на 710 лв. От същата дата минималното обезщетение за безработица се повишава от 12 на 18 лв. на ден, а максималният дневен размер се повишава от 74,29 лв. на 85,71 лв.

С проекта се предлага от 1 април максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се увеличи от 3000 лв. на 3400 лв. Повишава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 650 лв. на 710 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на ДОО на нивото от 2021 г. Без промяна остават и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на държавното обществено осигуряване, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!