Нов, голям протест се провежда в пловдивското село Войводиново. Този път в него се включиха бивши и действащи командоси от 68-ма бригада специални сили, откъдето е битият военен.

Жандармерия има във всяка улица на селото, обградена е и ромската махала.

Снимка: Ладислав Цветков

С българския химн и минута мълчание в памет на загиналите българи при престъпления започна протеста. Дойдоха стотици хора от цялата страна, за да вдъхнат кураж на нападнатия командос. Бивши и настоящи парашутисти от 68-ма бригада „Специални сили“, военни от различни поделения, поискаха твърда ръка срещу престъпността, която се шири във всяко българско село.

„Нашата цел е не да предизвикаме сътресения в българското общество, народът ни е прекалено изтерзан, нашата цел е да покажем, че българският народ желае да живее в в мир и разбирателство с всички етнически групи”, заяви ген. Димитър Шивиков – бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Снимка: Ладислав Цветков

Хората поискаха законите да важат за всички в България.

„Където има добри хора и българи в беда бих бил там , не сме тук против циганите по принцип, нямаме нищо против добрите хора, но съм за това, че искам безчинствата от всякакво естество да бъдат спрени”, заяви Сашо Гатев – участник в протеста.

„Когато има политическа воля отгоре, оттам трябва да започнат нещата или трябва да вземем ние нещата в свои ръце – да се разправим с нещата, не е редно, когато има правителство и държава, да се случват такива неща”, посочи и друг от протестиращите. Към протестиращите се присъединиха и футболни фенове от „Ботев – Пловдив”. До напрежение не се стигна заради засилената полицейско присъствие.

Снимка: Ладислав Цветков

Хората от ромската махала, които останаха на улицата след като багерите събориха постройките им, искат строго наказание за младежите, пребили командоса.

Общината още не е решила какво ще се случи с терена след като се разчисти, но от местната управа са категорични, че няма да допуснат нови строежи.

„След изпразване на парцела, освобождаване, той фигурира в общински списък за продажба, ако се продава-продава. Ако не се продава, ще се ползва за озеленяване”, обясни кметът на село Войводиново – Димитър Тосев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според вицепремиера Красимир Каракачанов  от записите от близка видеокамера става ясно,че командосът не отива с намерение да се бие.

Снимка: Ладислав Цветков

„В един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата, това се вижда”, обясни вицепремиерът.

Хората са решени да протестират докато не падне и последната керемида на незаконните постройки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!