Изплувалият вчера миноподобен обект на брега на морето в Поморие е напълно безопасен. Става въпрос за стартови двигател за противовъздушна ракета на комплекс Панцир-2. На мястото е изпратен екип, който е прибрал боеприпаса.

До този момент сме намирали два такива обекта, както и няколко различни модификации на подобни стартови двигатели от други ракети. Те не представляват опасност, нямат взривно вещество.

Това каза пред журналисти на борда на фрегата "Верни" командирът на Военноморските сили (ВМС) у нас контрадмирал Кирил Михайлов. Той уточни, че тези обекти са резултат от военните действия, които се водят на територията на Украйна.

Контрадмирал Кирил Михайлов заяви, че досега са извършени проверки по 30 сигнала в Черно море.

"За щастие само един от тях беше истински. Това обаче не намалява опасността от мини в Черно море, тъй като такива са използвани и при лошо време и има опасност някои от тях да се скъсат от помпената верига, но не бих казал, че има опасност за хората, които плажуват на брега", посочи той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че се прави всичко възможно да се осигури нормалната икономическа и туристическа дейност в пределите на нашите териториални води и икономическата ни зона.