Колко ще ни струват тези избори - сумата непрекъснато се увеличаваше в последните месеци.

Първоначално кабинетът отпусна 68 191 500 лева, като от тях над 11 милиона са за допълнителни разходи в условията на извънредна епидемична обстановка. В края на юни бяха отпуснати още до 10 милиона лева за осигуряване на допълнителни машини.

Вчера правителството отпусна още 5 900 000 лева за машинния вот, включително за устройства и смарт-карти.

Така общо изборите ще ни струват точно 84 119 414 лева.

Три дни преди вота обученията на комисиите по места са приключили. ЦИК вече има и позиция трябва ли да се броят обратните разписки.

На всички секционни комисии вече е предоставен така наречения хеш код, с който ще се доказва, че са работили с правилния софтуер.

„Цената да се манипулират избори с тези машини е толкова висока, че не си заслужава. Най-отдолу виждате една сложна комбинация от числа, този хеш е гаранция, че софтуера не е манипулират от удостоверяването на 27 март до този момент”, коментира Красимир Симонски, председател на държавна агенция „Електронно управление“.

А за хардуера - препоръчва се дезинфекция на машината със 75% етилов спирт и ръкавици за избирателя.

„В изборния ден дезинфекции ще се извършват успоредно с гласуването и не могат да бъдат карани гласуващи и наблюдатели да напускат помещението, ако имат право да са там”, коментира Росица Матева, говорител на ЦИК.

Утре приключва предизборната кампания, а в събота е ден за размисъл.