Колко са парите за България от Плана за възстановяване на Евросъюза, който вече се превърна в ябълката на раздора у нас? България може да получи от Брюксел над 12 милиарда евро до 2027 година. Планът цели да се подпомогне излизането от кризата заради коронавируса. Целта е не да се финансират текущи дейности и проекти, а иновации, така че икономиката да мине на друго ниво.

Новото правителство трябва да взема решения и за нашия бюджет.

Според експерти все още е рано да се говори за актуализация, но само за първите 3 месеца на година, хазната е похарчила над 650 милиона лева повече, отколкото е събрала.

Редовно или служебно правителство не би имало проблем да продължи с изпълнението на бюджета, приет от предишния Министерски съвет. Проблем обаче би възникнал, ако се стигне до спешна нужда от актуализация. Без парламент тя не може да се направи.

Новите управляващи ще трябва да мислят за всички допълнителни разходи, защото, ако те не могат да се обезпечат, това поставя хазната в риск.

„Много е важно да се избягва популизъм, тъй като обстановката е несигурна. Това, което видяхме миналата година с еднократните помощи за пенсии, увеличаването на пенсиите от началото на годината,  което по принцип не се прави, различни социални плащания, които уж се представят като такива срещу кризата, но всъщност няма пряка връзка. Всякакви такива неща правителството трябва да е внимателно към тях - не защото хората нямат нужда от допълнителни средства, а защото това са мерки, които остават трайно в бюджета“, обясни Калоян Стайков.

„Ние трябва да търсим нашия си собствен отпечатък. Например иновации - не може да разчитаме само на европейските средства. Както Израел прави - те казват заделяме примерно 2 милиарда или 500 милиона и не ги пипаме. В реално изражение всички правителства от тук следващите 50 години тези средства ще ги заделят“, каза Руслан Стефанов.

Експертите са разделени колко трябва да се бърза с внасянето на Плана за възстановяване в Брюксел, както и колко бързо да се усвояват средствата. Засега се залага на по-нисък процент на усвояване.

„Икономиката има нужда от възстановяване сега, а не след 3 години. Тогава икономиката ще се е върнала на предкризисните си нива, част от трансформацията, която е била необходима така или иначе ще се случи, но просто ще е по-болезнена. Докато с помощта на Плана това може да стане по-плавно и съответно по-бързо и по-безболезнено“, допълни Калоян Стайков.

„По-принцип тези средства не са спешни - там е важно да се планират хубаво. Посоката, в която да се случи това нещо, е как да привлечем повече частни инвестиции. Изисква, разбира се, и политическо лидерство. т.е. изисква се някой да говори с тези хора. Има един много добър пример преди години с президента на Коста Рика, който го питаха как успял да доведе Интел и той казва - ами много просто, всеки ден му звънях“, заяви Руслан Стефанов.

Конкретни резултати - това е критерият Европа да отпусне пари по Планa за възстановяване. Т.е. режимът е по-строг в сравнение с оперативните програми сега. Постигнатото ще се проверява два пъти годишно. Междувременно страната ни може да разчита на заложените близо 17 милиарда евро от Европейската комисия по Многогодишната финансова рамка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!