През зимата парното ще ни бъде с 20% скъпо след последния скок на цените, сочат прогнозите. Но с извънредната ставка от 9% ДДС за природен газ и парно се очаква шокът за потребителите да бъде по-малък.

В ефира на bTV председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества обяви, че работата им ще е твърде затруднена. 

Той прогнозира, че сметките за парно през зимния сезон ще са с около 20% по-високи след последния ръст на цените.

От Асоциацията на топлофикациите са притеснени дали ще има достатъчно газ през зимата, след като Международната агенция по енергетика призова държавите в Европа да намалят отсега потреблението на синьо гориво.

"Ако се намали значително разходът на природен газ, производство и консумация на топлинна енергия, то на практика няма да има отопление. Икономията може да спаси в много малък процент ситуацията“, каза Кремен Георгиев.

Експерти алармират, че мазутът за топлофикациите е само за аварийни ситуации, ако няма газ и може да спаси положението за 10 дни.

Владимир признава, че и сега прави икономии, а сметките му за парно са непосилни за семейния бюджет.

„От парно ще лишим 100%, от топла вода няма как, но от парно 100% и най-вероятно ще се отопляваме на ток, безбожно скъпо е“, каза Владимир Василев.

За хора като Владимир в София дори готвят облекчени схеми за разсрочено плащане на сметките до 3 години.

„Хора с ниски доходи, които са затруднени, които представят доказателство за това, ако има решение на ТЕЛК - било то за длъжника или за член на неговото семейство“, обясни Георги Георгиев от Столичния общински съвет.