Свинското месо е един от продуктите, които задължително присъстват в диетата на българите.
По данни на Националната статистика през 2018 г. средно на човек от домакинство се падат по над 10 кг свинско месо. Това е с повече от килограм в сравнение с 2017 г.
Повече от 34 кг е средната годишна консумация на месо на човек от домакинство у нас. Освен свинско в тях влизат над 11 кг пилешко и малко над килограм телешко и агнешко месо.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Въпреки това клиентите задават все повече въпроси за произхода на продуктите. Месото все пак продължава да се купува дори да има притеснение.
Експерти непрекъснато изследват свинското месо. В Пловдив е една от специализираните лаборатории в страната. Там за последната година са проучени няколкостотин проби за наличие на вируса. Апаратурата разпознава болестта за около 2 часа.
От лабораторията обясниха, че пробите се регистрират и оставят на специално гише, а достъпът на външни хора е забранен. След това кръвният материал се подготвя и анализира при засилени мерки за сигурност.