Свинското месо е един от продуктите, които задължително присъстват в диетата на българите.

По данни на Националната статистика през 2018 г. средно на човек от домакинство се падат по над 10 кг свинско месо. Това е с повече от килограм в сравнение с 2017 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 34 кг е средната годишна консумация на месо на човек от домакинство у нас. Освен свинско в тях влизат над 11 кг пилешко и малко над килограм телешко и агнешко месо.
 

Снимка: btvnovinite.bg
В Монтана търговците отчитат повишен интерес към свинското месо в разгара на кризата с aфриканската чума по свинете. По магазините в града месото се доставя от ферми, които хората познават.

Въпреки това клиентите задават все повече въпроси за произхода на продуктите. Месото все пак продължава да се купува дори да има притеснение.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти непрекъснато изследват свинското месо. В Пловдив е една от специализираните лаборатории в страната. Там за последната година са проучени няколкостотин проби за наличие на вируса. Апаратурата разпознава болестта за около 2 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

От лабораторията обясниха, че пробите се регистрират и оставят на специално гише, а достъпът на външни хора е забранен. След това кръвният материал се подготвя и анализира при засилени мерки за сигурност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!