Свинското месо е един от продуктите, които задължително присъстват в диетата на българите.
По данни на Националната статистика през 2018 г. средно на човек от домакинство се падат по над 10 кг свинско месо. Това е с повече от килограм в сравнение с 2017 г.
Повече от 34 кг е средната годишна консумация на месо на човек от домакинство у нас. Освен свинско в тях влизат над 11 кг пилешко и малко над килограм телешко и агнешко месо.
Въпреки това клиентите задават все повече въпроси за произхода на продуктите. Месото все пак продължава да се купува дори да има притеснение.
Експерти непрекъснато изследват свинското месо. В Пловдив е една от специализираните лаборатории в страната. Там за последната година са проучени няколкостотин проби за наличие на вируса. Апаратурата разпознава болестта за около 2 часа.
От лабораторията обясниха, че пробите се регистрират и оставят на специално гише, а достъпът на външни хора е забранен. След това кръвният материал се подготвя и анализира при засилени мерки за сигурност.