Защо килограм кашкавал струва от 16 до 38 лева? След репортаж на bTV за драстичното оскъпяване на стоките от производителя до търговската мрежа - млечните продукти поевтиняха с повече от 30%. Но само стоките, произведени от държавната компания и само в техните магазини.
Справка, изготвена за bTV показва драстично разминаване в цената на млечните продукти в търговските обекти в различни места в страната. В последната седмица в трите най-големи града у нас кашкавал „Витоша“ струва от 15,99 до 37,45 лв.
Най-евтино е в столицата, където килограмът може да се намери за между 16 и близо 25 лева. А най-скъпо излиза в Шумен, където стига до почти 38 лева. Възможно ли е поевтиняване и в търговските вериги.
Сравняваме колко струва кашкавалът във фирмения магазин на държавната компания и в хипермаркетите. Разликата - до 7 лева по-скъпо.
„Има такси „маркетинг“, такса „участие в каталог“, такса „торбички“, такса „логистика“, обработка на поръчка. Тези такси могат да оскъпят продукта с между 50 и повече процента“, каза Николай Маринов, директор на Държавната млекопреработвателна компания.
„Кашкавалът се продава на цена между 15-20 лева, в търговската верига - е нормално между 19 и 26 лева“, обясни директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов, директор на Сдружението за модерна търговия.
Сметката на фермерите обаче е друга - според тях след преработване, опаковане и транспортиране кашкавалът струва около 17,50 лева.
Разлика в цените и на сиренето - от 16 лева за килограм до над 22-а. Производителите казват още, че продават литър мляко под производствената цена от 1,25 лева. А на щанда в магазина то се оскъпява до 3,70 лева.