Колективен иск срещу едно от ЕРП-тата. В Пловдив ще съдят ЕVN за таксите за включване на тока, които според Сдружението за правна помощ на потребителите били незаконни. Ако жалбата бъде уважена, дружеството ще трябва да върне парите на всички свои клиенти, на които през годините е събирало такси за възстановяване на електрозахранването.

Преди няколко месеца Йорданка Йорданова била принудена да вземе заем, за да плати сметката си за ток. Нейни близки обаче нямали този късмет и останали на тъмно. Когато си платили, клиентите на ЕVN били изненадани с допълнителна такса за включване.

Според доктора по право Димитър Деков събирането на такива такси е незаконно. „Защото ние считаме, че възстановяването на електроподаването не е услуга, която електроразпределителното дружество ще извърши, а представлява изпълнение на лиценза на самото ЕРП”, коментира Деков, председател на Сдружение за правна помощ на потребителите.

От ЕVN коментираха, че спорната такса покрива разходите за възстановяване на електрозахранването. „Когато някой предизвика дадени разходи, съвсем справедливо е той да ги заплати, а не някой друг”, обяснява Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации”, EVN-България.

От сдружението за правна помощ на потребителите са категорични, че електроразпределителните дружества нямат право да събират допълнителни такси за така нареченото "експресно" включване в рамките на 6 часа, както и за възстановяването на електрозахранването през почивните дни.

Очаква се колективният иск срещу EVN да бъде внесен до месец в съда.