Над 2700 предмета от колекцията на Васил Божков нямат идентификатор.  Само 212 са регистрирани, това заяви на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

Той посочи, че липсата на идентификатор на артефактите е, защото не са платени такси за тях.

Следващите дни предстои прокуратурта да започне изземване на колекцията на Божков.

Антиките ще бъдат преместени в Националния исторически музей. Работници от музея, както и такива от Министерството на културата ще съдействат на прокуратурата по изземване на колекцията на Васил Божков, все още не е ясно кога ще започне изземването, колко време ще продължи опаковането и транспортирането на предметите. 

За целта 9 научни работници са ангажирани с опаковането и транспортирането на артефактите.   

Според Кирил Христосков, който от 15 години отговаря за частната колекция на Васил Божков - изземване на антиките може да има, в случай, ако те са незаконни. Дългогодишният експерт по опазване на културното наследство твърди, че всички предмети имат документация и отговарят на изискванията.   

"И аз ги моля, моля ги тези хора да прекратят. Няма престъпление. Добре, ако тези предмети са били обект на някаква престъпна дейност, защо сме го получили това разрешение за музей. Ако тези предмети са придобити незаконно, защо досега правихме невероятни изложби в Брюксел, Бон и Москва", коментира Кирил Христосков, изп. директор на фондация "Тракия".

Прокуратурата не отговори на въпроса какви са мотивите за изземването. Според Министерството на културата 2700 предмета от колекцията не са идентифицирани. 

"Има дължи такси по закон, които е отказано да бъдат заплатени, съответно тази идентификация не е извършена", заяви Александър Трайков, директор на гл. дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" 

Според експертите премстването на артефактите може да се окаже дълъг процес.

"Последните години това беше смисълът на живота ми. Сега? Не знам какво ще става. Защото ако не се направи това, има вероятност, когато един предмет не е темпериран, т.е. не оставен да стои известно време при една температура и влажност на въздуха, има вероятност да се повреди", каза Христов. 

Снимка: bTV

„Всякакви хипотези за чували или такива глупости са несъстоятелни. Наша отговорност е да опазим културното наследство, гарантираме, че всички ще бъде опазено с оглед на нацията“, заяви Боил Банов, министър на културата.

В последното си, както сам го нарича, писмо до медиите днес Васил Божков казва:

"Изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно."

„Изземването на предмети на над 6 хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване. (…) Произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на Нацистка Германия и комунистическия режим в СССР“, пише още в писмото.

Самият Божков оценява само част от колекцията си на 600 милиона евро.