В 7 от 10 фирми у нас ще има бонуси за Коледа. Това показва анкета сред Асоциацията на индустриалния капитал. Изследването е по поръчка на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва, се че тази зима ще има бонуси в по-малко компании, но сумите ще са по-големи. 

Броят на анкетираните работодатели, които не планират допълнително стимулиране за зимните празници, расте. През 2017 г. коледни бонуси не са планирали в 16% от фирмите, а тази година те са 23 на сто. 

Снимка: btvnovinite.bg

Там, където ще има коледни бонуси и тази зима, сумите най-често ще са до 200 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2018 г. обаче два пъти повече компании планират допълнително за празниците между 200 и 500 лева. Според 2/3 от анкетираните работодатели бонусите тази година ще са по-големи отколкото миналата. А във всяка четвърта фирма сумите ще са по-малки или изобщо няма да има бонуси.

Захари Стефанов работи от 4 години в завод за метални изделия в Бургас. Доволен е, че получава заплата редовно, но очаква и бонус за празниците. „Всеки се надява, надеждата умира последна. Възможно е нещо да излезе, има още достатъчно време”, каза той. Работодателят на Захари обаче е категоричен – бонуси няма да се раздават. „Нямаме практика да раздаваме специално за християнските празници, тъй като имам една теория, че ако някой получава пари, които не е изработил, някой друг, който ги е изработил, няма да ги получи”, коментира изпълнителният директор на завода Кирил Яков.

За последните две години брутната работна заплата в завода е нараснала с около 30%, а възнаграждението е обвързано с изпълнените поръчки.

„Нарастват приходите и това веднага влачи след себе си и повишаване на работните заплати”, заяви Яков.  

Заради недостига на кадри според Асоциацията на индустриалния капитал все повече работодатели дават бонуси на всеки три месеца в зависимост от резултатите. 

И все пак най-често без бонуси остават в компаниите, които изпитват затруднения или са на загуба.