Концентрации на цианид 100 пъти над допустимото са констатирани на изхода на хвостохранилището в Лъки.

Прокуратурата днес повдигна обвинения заради замърсяването на река Юговска.

Снимка: btvnovinite.bg
От Басейнова дирекция-Пловдив отчитат „коктейл“ от метали във водите. Установени са превишения на цианиди, мед и цинк.

Според прокуратурата двамата обвинени служители на предприятието са знаели, че има теч, но не са го спрели навреме. Държавното обвинение смята, че те дори се опитали да прикрият изтичането на опасни метали във водите на река Юговска.

Те остават в ареста за 72 часа.

Властите уверяват, че засега риск за питейната вода в района няма. Пробите на ВиК показват, че сондажите по поречието на Чая са чисти. Въпреки това от РЗИ също започват изследвания.

Снимка: btvnovinite.bg

„В дренажните води, които изтичат в хвостохранилището има повишени концентрации, като нормата там е 0,1 милиграма на литър, но се установя 12 или 13 милиграма. Улавяме превишение на цианидите от една страна, но заедно с метали мед и цинк“, обясни главен експерт Марин Маринов от Басейнова дирекция-Пловдив.
 

Снимка: btvnovinite.bg
Река Юговска се влива в Чая, която според Тодор Марков също се трови с години. Той обясни, че няколко пъти е засичал умряла риба.
 
Според прокуратурата замърсяването на реките под Лъки е умишлено, за което обвинени са управителят на предприятието и отговорникът на хвостохранилището.

„Факт е, че двама задържани и обвинени са били уведомени вечерта, че в реката се изливат вредни вещества и до сутринта не са предприели нищо. Има данни, че има опит за прикриване на всичко това“, подчерта прокурорът в Районна прокуратура-Смолян Венелин Савов.
 

Снимка: btvnovinite.bg
От Екоминистерството публикуваха снимка и твърдят, че тръбите, през които са текли отровите са отрязани. На място обаче екипът ни открива и други. И в момента от две от тръбите на хвостохранилището изтича отровна вода към река Юговска.
 
Снимка: btvnovinite.bg
От Министерство на енергетиката започнаха проверка на концесионера.

По думите на държавния инспектор в енергийното министерство Елица Тодорова случаите, в които може да се санкционира концесионерът са свързани с това той да изпълнява концесионния договор и задълженията по него.

Снимка: btvnovinite.bg

Концесионерът разработва две находища за олово, цинк и сребро. При извличането на металите се използва натриев цианид, който, в определено количество, все още е разрешен.
 

Снимка: btvnovinite.bg
Реката върви по хвоста и е възможно да има минимални, например, завишения на пробите, Обаче надолу по реката не би трябвало да има, защото се разграждат бързо цианидите“, подчерта изпълнителният директор на „Лъки Инвест“ АД Атанас Марински.

А главният експерт в Областна администрация Пловдив изтъкна, че превишението на показателите спрямо канализационните води е около 100 пъти над нормата.

До пълното изчистване на реките се забранява водопоят за животни. А фабриката остава затворена.

Снимка: btvnovinite.bg

До отнемане на концесията за добив и преработка на руди едва ли ще се стигне, но ако договорът е нарушен, вероятно това ще донесе санкция от стотици хиляди левове за предприятието, коментираха експертите от Министерство на енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg
В Лъки обаче хората са притеснени и за това, че мините, които осигуряват поминък на близо 400 души от региона, могат да затворят.