До втората оставка за броени дни в социалното министерство се стигна заради командировката в бизнес класа на бившия вече зам.-министър Росица Димитрова – с билета за малко над 8 хиляди лева до Америка. 

Кой в държавата има право на полет категория лукс?

На пътуване в бизнес класа, или първите няколко реда в самолета, имат право президентът, главният прокурор, омбудсманът, а от правителството – премиерът, вицепремиерите и министрите. Също и членовете на Конституционния съд, председателят на парламента, директорът на следствената служба и председателите на ВАС и ВКС.

Заместник-министрите могат да пътуват бизнес класа също, но само по изключение и ако полетът е над 5 часа. Чиновниците според наредбата за командировки в чужбина могат да летят в икономичната класа. 

Как се купуват билети?

Командировките на министрите и заместниците се разписват от премиера. В това правителство Борисов е делегирал правото на министрите да одобряват командировките на заместниците си. След това билетите се купуват през агенция, с която всяко министерство е подписало договор след проведени обществени поръчки. 

Снимка: btvnovinite.bg

bTV отправи запитване към няколко ключови министерства. От МВР никой не е пътувал със самолетен билет за бизнес класа през тази година.

От Министерството на правосъдието също – всички задгранични пътувания са с билети икономична класа.

Такава е ситуацията и с пътуванията на представителите на здравното министерство, а от социалното втори ден не могат да ни дадат отговор на въпросите ни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно в специализирания съд се гледа делото срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Те са обвинени за сключване на неизгоден договор за самолетни билети и хотелски резервации за служебни пътувания, с които са ощетили държавата.