От 1 октомври „Зелената зона“ за паркиране в София се разширява с още два сектора в центъра – кв. „Долен Лозенец“ и район Средец.

Зоната ще обхваща участъците около Римската стена и хотел „Хемус“, бул. „Джеймс Баучер“ до бул. „Арсеналски“ в „Лозенец“ и частта около ул. „Цар Иван Асен“ и „Яворов“ в Средец.

Снимка: bTV

Откриват се 4500 нови места за паркиране, отчете Христиан Петров, изп. директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Снимка: bTV

До това решение се стигна заради желанието на жителите на тези райони, посочи той и добави, че зоната означава повече ред за паркиране.

По думите му с разширяването на „Зелената зона“ Общината не цели да събира повече пари, а да въведе ред, като това е и една от мерките за ограничаване на колите в града. Убеден съм, че ще се справим с нарушителите. Погледнете центъра, там такъв хаос няма, каза Петров.

Служители на Центъра за градска мобилност вече разчертават местата за зоната в „Лозенец“, който е един от най-натоварените откъм трафик и паркиране квартали.

Вижте във видеото какво мислят жителите на квартала:

Поставят се и предпазни колчета, които да предотвратява качването на автомобили на тротоара.

Снимка: bTV

Опитваме се да информираме максимално хората, затова по колите се поставят листовки с разяснения, каза Петров. Той препоръча на живущите в засегнатите квартали да си извадят винетен стикер до 1 октомври, за да могат да паркират спокойно. За целта са отворени два нови пункта – на метростанциите „Европейски съюз“ и „Национален дворец на културата“, като изваждането на документа може да стане и в центровете на ЦГМ на пл. „Възраждане“ и ул. „Будапеща“ №17 и онлайн на сайта на ЦГМ.

Снимка: bTV

След 15 септември в столицата ще се движат още повече автобуси – над 850. В момента броят им е около 700, каза Петров.

Той съобщи и че в събота, от 10 ч. бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде затворен за автомобили между бул. „Мария Луиза“ и бул. „Христо Ботев“ заради инициативата „ТранСПОРТ на борд“. Добре дошли са всички любители на скейтборд, кънки, колела и пр. Ще има уроци и представления от стрийт артисти, обясни Петров.

Вижте повече във видеото: