Последният инцидент в аквапарк в Приморско, при който загина 18-годишен младеж, отново изведе на дневен ред въпроса кой контролира водните атракциони у нас и какви са основните правила за безопасност. Лора Стаматис посети аквапарка в "Слънчев бряг".

За да ви покажем какво се случва по време на спускането, избираме пързалка, подобна на тази в Приморско. Скоростта, която се развива, не е висока – около 10 километра в час. Най-важното е да се изчака достатъчно време преди да се спусне следващият, за да не стане сблъсък при връщане назад.

"Без нашия сигнал туристите нямат право да тръгват сами по пързалката", обясни Никола Хаджиев - организатор спасителна дейност и допълни, че се случва да не се съобразяват с техните инструкции, но хората им са на самата пързалка, за да могат да предотвратят това.

В този аквапарк 50 спасители следят за безопасността. Минават всеки ден инструктаж. Изправността на съоръженията се проверява редовно.

"Обектът е въведен в експлоатация, има такова удостоверение, оттам техническата поддръжка си е наш ангажимент", заяви Вили Мацин, управител на аквапарк в "Слънчев бряг".

Той допълни, че контролен орган при тях не е идвал.

От Дирекцията за строителен контрол обясниха, че пързалките не са строеж и контролът следва да се упражнява от общината.

Кметът на Приморско отговори, че няма нормативен документ, който да ги задължи да проверяват аквапаркове.

"Съответната община си изгражда комисия по водно спасяване от компетентни органи. Защо няма, питайте кметовете", заяви д-р Андрей Найденов, председател на Асоциация по водно спасяване.

Според Министерството на туризма контролът върху водните атракциони е поверен на Агенцията по метрология. Оттам уточниха, че наредбата влиза в сила след седмица и не включва пързалките, а само басейните.

През последните години често ставаме свидетели на инциденти в аквапаркове.

На 11 юли миналата година, 9-годишно момиче от Москва пострада след игра в аквапарк в Равда.

След спускане от 22 метра височина по скоростна пързалка, момичето казва, че има силни болки и получава кръвотечение. Проверките не показаха нарушения.

06.06.2018 г.
Месец по-рано, 8-годишната Вивиан загина в аквапарка на 5-звезден хотел в Турция. Детето се оплаква, че на пързалката друг посетител при пързаляне го е ударил в корема, състоянието му се влошава и по-късно издъхва в болницата.

24.07.2016 г.
През юли 9-годишно дете падна от водна пързалка в Благоевград и счупи ръката си.

07.2019 г.
Един от инцидентите с най-голям брой пострадали е само отпреди няколко дни в Китай. Огромна вълна в басейн тип "цунами" хвърля посетителите един срещу друг и в стените на басейна. Властите съобщават за поне 44-ма сериозно пострадали.