Все още няма обвиняем за смъртта на 18-годишното момче, което загина в аквапарк в Приморско. Окръжната прокуратура назначи няколко експертизи. Вещи лица трябва да докажат има ли виновни за инцидента.

Разпитите на свидетели продължават, а атракционът остава затворен.

Аквапаркът в Приморско остана затворен за втори оглед.

Назначени са няколко експертизи – едната е медицинска, която трябва да установи причините за смъртта и техническа, която трябва да установи в изправност ли е водната пързалка. Резултатите от тях ще станат ясни най-рано след месец. Прокуратурата е образувала досъдебно производство за умишлено убийство, но още няма повдигнато обвинение.

Цяла нощ служителите, свидетели на инцидента, и приятели на загиналото момче даваха показания в полицията в Приморско.

На една от табелите е посочено, че лица под 130 сантиметра не могат да ползват съоръженията. Двете момчетата от инцидента обаче са доста по-високи.

Младежът се е спускал по една от най-екстремните пързалки – "Цунами", когато бил застигнат и блъснат от свой връстник. При сблъсъка получил тежка травма на главата и е починал на път за болницата. За родителите му виновни са служителите в аквапарка.

Според бащата служителите не са си свършили работата. По думите му на мястото е имало човек, който да осъществява контрол, и точно той е бутнал второто момче.

"Когато се спазват инструкциите за безопасност, когато всичко се прави както трябва, съоръженията са безопасни. Но въпросът е там, че има доста млади хора, които не знам поради каква причина се надценяват и не преценяват риска, който поемат", заяви Никола Михайлов, разпределител в съоръженията в аквапарка.

Другото момче в инцидента също е пострадало, но беше изписано от болницата след отказ от лечение.

Техни приятели разказаха за bTV, че загиналият обичал екстремните спортове, но бил спокойно и добро момче.

"Ако е имало човек горе и не е позволил на следващия да тръгне по пързалката, това няма да се случи със сигурност. На всяка една пързалка трябва да си има човек, който да си контролира движението и долу също", коментира приятелят на загиналия Станислав Елиан Тотев.

Още няма обвиняем. Образувано e досъдебно производство за смърт по непредпазливост.

"Назначени са вече няколко експертизи, едната е съдебно-медицинска, разбира се, която да установи точно травматологията, която е била реализирана в резултат на този сблъсък между двете момчета. Но също така е назначена една комплексна експертиза, която да установи силата на водния поток, съответно дали съоръжението е било изправно", каза Йовита Григорова, говорител на апелативна прокуратура.

Загиналият младеж е Станислав Ганев от старозагорското село Кирилово. Ученик на Строителната гимназия в Стара Загора, следващата пролет трябваше да бъде абитуриент.

Преди година имаше подобен инцидент в аквапарк в Равда, тогава 9-годишно момиче от Русия получи разкъсвания на пързалка.