Две седмици преди вота приключват някои от сроковете за подаване на заявления към ЦИК за предсрочните парламентарни избори.

Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Право да упражнят правото си на глас по този начин имат хора, които могат да удостоверят с ТЕЛК невъзможността си да гласуват в изборна секция.

Заявлението се подава чрез пълномощник, по факс, по пощата или може да бъде попълнено на електронната страница на съответната община. То задължително трябва да бъде придружено от ТЕЛК. 

87-годишният Стенли Истатков от Мездра е неподвижен от няколко години.

Снимка: bTV

На местните избори гласувал с подвижна урна. Но на президентските не успял, защото общината не събрала необходимата бройка от десет желаещи да пуснат гласа си у дома, както е по закон.

За предстоящия вот на 26 март Стенли също е подал заявление. Написал го сам, а синът му го занесъл в служба ГРАО. След изтичане на крайния срок обаче, само четирима души от общината падали заявление. Истатков отново няма да има възможност да упражни правото си на глас.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) все пак дават надежда за хора, които са изпуснали срока.

Снимка: bTV

„Тези, които не са успели, да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия биха могли да гласуват, ако подадат заявление до пет дена преди изборния ден, или на територията на населено място е образувана такава секция”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Снимка: bTV

От ЦИК напомнят, че право на гласуване с подвижна урна имат само подалите заявлението, но не и членовете на семейството им. 

Днес изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. То се подава в съответната община.

От ЦИК напомнят, че лицата, регистрирани като наблюдатели, членовете на районните избирателни комисии и ЦИК могат да подават заявления за гласуване на друго населено място. А броят на застъпниците не трябва да ненадвишава броя на секциите в съответния избирателен район.