Румен Спецов е новият стар шеф на Националната агенция по приходите. Той беше назначен от новото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за изпълнителен директор на агенцията. bTV припомня кой е той. 

Румен Спецов управлява НАП от май 2021-ва, но беше отстранен от поста в началото на август миналата година. Тогава той посочи, че е махнат по политически причини. Според служебния кабинет "Донев" обаче е имало отклонение в прогнозирането на приходите и не е отчетен допълнителният риск свързан със задълженията на „Булгаргаз“ на стойност над 100 млн. лв.

„Всеки министър на финансите е в правото си да определя хората, с които ще работи и това е абсолютно нормално и в това няма никаква драма. Но зад тези твърдения, които аз категорично отхвърлям и не приемам, не стои трудът на един изпълнителен директор. Тук говоря за цялостна агенция, за работа, която не се определя само за един месец или за тримесечие“, каза Румен Спецов в интервю в предаването „Тази сутрин“ на 16.08. 2022 г.

„Никога Асен Василев не се е месил в моята работа или да е давал конкретни указания, такива каквито вие изброихте. Напротив с него се е работило много лесно и диалогично, като един прагматичен и изключително умен човек“, каза още той.

Многократно беше атакуван от ГЕРБ заради съмнения за умишлено избягване на данъчни задължения за 1 млн. лв. като бивш собственик на фирмата „Гранекс Трейдър“, която е прехвърлена на малоимотно лице.

„Към момента на моето управление тази фирма не е имала никакви задължения. Тази фирма е продължила да съществува и да извършва търговска дейност и след поемането от другия управител. Така че аз нямам притеснение за нередности да са извършвани“, каза още Спецов пред bTV миналото лято.

По време на работата си стана ясно, че е бил заплашван от български бизнесмен, чието име остана неназовано, а по случая са се намесили от ДАНС и международни партньорски служби.