Кой е новият министър на отбраната Красимир Каракачанов и какъв път извървя до поста, който зае?

Красимир Каракачанов е на 52 години. През 1990 г. завършва Историческия факултет на Софийския университет, а специализациите разкриват подчертания му интерес към Балканите и освободителното движение на българите в Македония и Тракия.

С това очевидно влиза и в полезрението на бившата Държавна сигурност година преди дипломирането си.

През пролетта на 1989 г. Каракачанов става агент от 6-то Управление на ДС с псевдоним "Иван".

„Аз не се срамувам от моето минало. Пожелавам на всеки да служи на България така, както съм служил аз. Напротив – смятам, че съм направил това, което е трябвало да направя в името на защитата на националните интереси на България и ще продължавам да го правя”.

След началото на прехода, от полето на тайните служби преминава в политиката.

Председателят на ВМРО е избиран пет пъти за народен представител. Кандидатира се за президент два пъти.

През 2011 г. за него гласуват 0,99% от избирателите, а миналата година постига трети резултат с 15% от гласовете.

Настоящият министър на отбраната влезе и във фокуса на световните медии. Най-голямата германска телевизия ARD ни показа как през 2014 г. той публично подкрепи крайно десния френски "Национален фронт" и освен че застана рамо до рамо с настоящия кандидат за президент на Франция – Марин льо Пен, изнесе реч на конгреса на формацията.

„Какво му имаше на моето слово?! И сега ще повторя: Символ на Европа би следвало да бъде не Кончита Вуртс, а Жана Д'арк или защо не българският хан Тервел, който е спрял арабското нашествие на Балканите”, коментира Каракачанов.

В качеството си на министър на отбраната Красимир Каракачанов ще се стреми към издигането на престижа на българската армия и възстановяването на казармата.