Бившият депутат от „Атака“ Илиан Тодоров беше назначен от правителството за областен управител на Софийска област. Във властта Тодоров е от квотата на Обединените патриоти.

Един от най-близките до лидера на „Атака“, Илиан Тодоров, беше рамо до рамо с Волен Сидеров при нахлуването и сблъсъците в Националната академия за филмово изкуство в София през есента на 2015 г.

Дни преди това се включи в опит да спре работата на магазинче за цигари в центъра на София. Причината - смятало се, че там се продават наркотици.

Години преди това пък на Тодоров му се наложи да обяснява защо групата на „Атака“ е била на кубинския плаж Варадеро вместо в Народното събрание, където се гласуваше бюджета.

Тогава премиерът Бойко Борисов определи във „Фейсбук“ случващото се като падение:

 

Илиан Тодоров му отвърна в предаването „Тази сутрин“ през декември 2013 г., като определи поведението на Борисов като „доста нахално“:

„Прочетох изявлението на Бойко Борисов, той говори за някакви плажове на мафията, доста нахално, при положение, че именно 90-те години Бойко Борисов беше един от хората, които имаше първите охранителни фирми. Тогава само мафията можеше да има охранителни фирми. Същият Бойко Борисов, който си играеше тенис с хора от българския ъндърграунд, да не ги споменаваме поименно всичките и същият Бойко Борисов сега ще говори за мафия – много е грозно“.

По образование Илиан Тодоров е магистър по национална сигурност и отбрана.

Пред bTV днес Илиан Тодоров коментира, че не за „инцидентите“ трябва да говори в момента, а за работата, която му предстои в Софийска област.

Тодоров каза, че през всички тези години е израснал и като човек, и като личност.

„Всеки прави грешки в живота си и тези, които в момента са недоброжелатели, ще се опитвам с работа да им покажа, че всъщност бъркат. Това е, което мога да им кажа”.

На въпроса ще успява ли да се овладява, той отговори, че по принцип е овладян човек:

„Доста преекспонирано беше. Смятам, че и от гледна точка на образователен ценз какъв ми е образователният ценз и тогава да говорим пак. Всичко ще е наред и смятам, че ще свърша доста полезна работа“.

Снимка: bTV

В коментар на нахлуването в НАТФИЗ през 2015 г., той заяви, че неговото стоене пред НАТФИЗ не нарушава закона.

„В крайна сметка, всеки български гражданин има право да влиза във фоайето на което и да било висше учебно заведение. Аз не наричам това нахлуване“.

Волен Сидеров подкрепи избора на Тодоров:

– Беше с вас пред НАТФИЗ?
– Вие предпочитате да ме е предал и тогава ще бъде по-приемлив. Щом е бил с мен аз мисля, че е бил лоялен към мен. Аз мисля, че лоялността все още е качество. Лоялен беше и му благодаря за това.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък ще ръководи Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси. Преди последните избори Обединените патриоти блокираха гранични пунктове, за да не допуснат автобусите с избиратели от Турция.

ДПС определиха назначението като цинизъм.

„Човек, който предлага кастриране на малцинствата, да отговаря за малцинствата – това е цинизъм, груба форма на цинизъм”, каза Мустафа Карадайъ.

Пред bTV Валери Симеонов контрира, че времето ще покаже дали може да се сравни с ръководството на съвета.