Стругар, леяр и заварчик - това са някои от най-търсените професии от работодателите за отминалата година, показват данните на Агенцията по заетостта.

Снимка: bTV

Професията, която се търси в най-много области на страната е машинен оператор – в 24 от 28 области.

Следва професията заварчик, а на трето място по търсене са електротехниците.

Според фирми за подбор на кадри заради пандемията се търсят и много специалисти в сферата на киберсигурността, IT-специалисти и медицински персонал.

През тази година българският бизнес ще се нуждае от близо 194 хиляди работници и специалисти, прогнозират от Агенцията по заетостта.

Снимка: bTV

Леярите са на изчезване в Габровско. Красимир Василев първо бил шофьор, а после неволята го принуждава да смени работата си и сега е леяр. Желаещите да му станат колеги трудно се намират.

"Тежка и неплатена работа. Не е платена както трябва и е тежка работата. Много задължения имаме и това е", обясни той.

Във вагонния завод в Дряново стругарите са кът от години. Ръководството е готово да приеме работна ръка от Пакистан и Индия.

"Отзивите, които чухме, както и референциите от различни други фирми, с които контактувахме, са че пакистанските заварчици и стругарите са добри, дисциплинирани и могат да бъдат ползвани", каза Валери Димитров, изпълнителен директор на Вагонен завод, Дряново.

Снимка: bTV

Пандемията промени трудовия пазар, показват анализите на фирмите за подбор на кадри. Заради работата от дистанция цели семейства се местят от един в друг град. Работодателите пък трудно ще върнат служителите си в офиса.

"Много хора се върнаха обратно от големите в родните си градове, защото могат да работят от дистанция, устроиха живота си в по-малки населени места", разясни Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие.

Тенденцията за търсене на заварчици и леяри ще продължи и през следващата година, въпреки че трудно се задържат на работа.

Очаква се заради търсенето заплатата на един леяр да надхвръли тази на счетоводител.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!