Литературни обиколки се провеждат в столицата през почивните дни. На тях можем да разберем интересни и малко известни факти за писателите и поетите, живели в стара София.

На банкнотата от 50 лева е изобразен Пенчо Славейков, а до него e сградата на Народния театър. Причината за това е, че Славейков е бил директор на театъра. Назначава Яворов за главен драматург. Според двамата не било редно всеки актьор да говори различно - така както е свикнал по родните си места.

„Единствено в залата на Народния театър, където се събират почти 800 човека всяка вечер, могат да се задават някакви правила и това решава да направи Славейков. С помощта на Яворов изготвя едни правоговорни таблици и налага глоби на всеки, който не изговаря думите правилно”, разказва писателят Александър Шпатов от Сдружение за граждански читални

Славейков иска промени и в репертоара на театъра – не пиеси за масовия вкус, а даващи повод за размисъл:

„Чуеше ли нещо Славейков за игра, която пълни театрите усмихваше се презрително и не отговаряше!”

Снимка: btvnovinite.bg

Литературната разходка разкрива къде са били любимите кафенета на писателите. Едно от тях се намирало се  на мястото на днешния хотел „Славянска беседа”. В него авторът на българския химн Цветан Радославов обсъжда с Алеко идеята за Бай Ганьо.

Снимка: btvnovinite.bg

Любимо място за интелигенцията било и кафене „България" - посещавано често от Стоян Михайловски и Елин Пелин.

„Вазов всеки ден в 11 ч. е идвал, поръчвал си е едно кафе, взимал си той е чел френски вестник ла темпс, сяда взима дървената рамка почва да чете – на съседната маса са сядали обикновено хората от кръга „Мисъл”, разказва Шпатов.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голямата книжарница у нас в миналото е била тази на Тодор Чипев. По това време сред най-големите на Балканите, помещавала се при днешното президентство. Разрушена е при бомбардировките и са унищожени над 50 000 тома книги.