От 1 октомври пенсиите ще бъдат преизчислени по нов механизъм. Увеличени ще има за по-старите пенсии, тъй като при тях осъвременяването е за повече години. Очаква се средната пенсия да нарасне с близо 8% спрямо юли.

„Целта на корекцията е да се реши как да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са вършили една и съща работа, но са се пенсионирали по различно време, получават различни пенсии и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото нарастване на доходите и заради многото политически корекции на пенсиите през годините“, каза в интервю за БНР  социалният експерт и бивш социален министър Иван Нейков.

Той напомни, че ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 г. и няма да бъдат коригирани пенсиите, които не са от трудова дейност. Всичко ще бъде направено по служебен път.

„Първо ще се изчисли базовата пенсия на човека и ще се определи неин размер, ориентиран към 2008 г., тоест, хората, които са пенсионирани преди 2008 г. ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това – за всяка една година след 2008 г. базовият размер ще бъде коригиран в зависимост от размера на инфлацията през текущата година или в зависимост от размера на нарастване на средния осигурителен доход. Ще бъде вземан предвид по-изгодният коефициент за човека. Така до 2022 г. с натрупване ще бъде определен новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 г., ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали“, обясни експертът.

Нейков подчерта, че всички хора с минимална пенсия, а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат увеличение. „Ако се изчисли пенсията им спрямо техния принос, то тя ще бъде много по-ниска от минималната, която вземат в момента. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически“, уточни той.